Druga Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zastiti

Drage Kolege, prijatelji, poznanici, sugrađani…

predstavnici organizacija /i lica s invaliditetom,
organizacija civilnog drustva RS / BH za zagovaranje ljudskih prava,
međunarodnih organizacija za zastitu ljudskih prava,
javne licnosti iz politickog, privrednog kulturnog zivota,…
I svi ljudi dobre volje,

molim Vas

Da podrzite proces unaprjeđenja uslova zivota civilnih lica s invaliditetom.
Izdvojite Vase vrijeme i prisustvujete Javnoj raspravi povodom izmjena Zakona o socijalnoj zastiti.
Prva naredna rasprava je zakazana u Banjaluci, za petak 17. 05. 2019. u 10,00 h, u skupstinskoj sali broj 33 Grada Banja Luka.
Zbog znacaja ovog Zakona i prava civilnih lica s invaliditetom koja su predmet istog, primarno pravo na licnu invalidninu i pravo roditelj njegovatelj, nadam se da cemo zajedno, jedinstveno zagovarati kvalitetnije uslove zivota nas / nasih clanova, prijatelja, rodjaka, komsija, sugrađana… civilnih lica s invalidititetom.
Platforma KOOIRSa za izmjene Zakona o socijalnoj zastiti u prilogu.

Mozete nas posjetiti i na fb stranici
Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske
Kontaktirati putem e mail:
koordinacioniodborinfo@gmail.com
linija. kooirs@gmail.com

Gospova Radjen Radic,
predsjednica KOOIRSa

Danas, 17. maja 2019. godine je skupstinskoj sali Grada Banja Luka odrzana, druga Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zastiti, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zastite Republike Srpske.

Odlican odziv predstavnika institucija i organizacija ( ministarstava, lokalnih uprava, centara za socijalni rad, saveza i lokalnih udruzenja lica s invaliditetom i udruzenja drugih interesnih grupa građana).

NEDOSTAJALI SU MEDIJI – NEOPHODAN PARTNER OVOG PROCESA!

Učesnici rasprave su predstavili dopune predlozenih prava i znacaj za unaprjeđenje uslova zivota korisnika i njihovih porodica, koji ocekujemo nakon primjene Zakona u praksi.

Nakon istorijske Odluke Vlade Republike Srpske, o odobravanju sredstava na ime licne invalidnine za civilna lica s invaliditetom (juni 2018.), ovo je drugi istorijski “korak” Vlade Srpske – licna invalidnina civilnih lica s invaliditetom kao pravo u okviru Zakona.

Utoliko je vaznije da status ovih lica, koji su konačno dobili u sistemu, prati i kvalitet zivota koji ce dobiti jedino uz povecanje procenta, odnosno iznosa finansijske podrske, razvrstan u nekoliko kategorija, shodno stvarnom stanju i potrebama korisnika prava.

Da bismo izbjegli dosadašnju praksu uzivanje istog prava (odnosno novčanog iznosa) za lica ekstremno različitih sposobnosti, odnosno invalidnosti (npr. lica radno sposobna i lica koja nisu čak ni svjesna svog postojanja, ne jedu, ne piju, ne oblace se samostalno, pored invalidnosti imaju i teska hronicna oboljenja…) predlozili smo 6 kategorija korisnika prava na civilnu invalidninu.

Zanemarivanje proporcionalne podrske stvarnim potrebama lica i djece najtezih kategorija intelektualnog i tjelesnog oštećenja, SADA trebamo zaustaviti.

Dugujemo im to!

Takođe, neophodno je izbjeci diskriminaciju po osnovu uzroka i vremena nastanka invaliditeta, koja je na zalost sadasnjim prijedlogom vrlo izvjesna.

Primjena novog predmetnog prava usko je povezana s primjenom Pravilnika o tjelesnom oštećenju (Ministarstva rada i boracko – invalidske zastite RS). Dosadašnja praksa je pokazala da dijelom stanja i procenti invalidnosti nisu jednako procijenjeni kod korisnika istih /slicnih sposobnosti u razlicitim komisijama.

Stoga, smatramo da bi osnivanjem instituta za procjenu invalidnosti, ovaj proces bio jednoobrazan.

Naredne sedmice, bice odrzane javne rsprave u

– Bijeljini (20. 05.);

– Doboju (21.05.);

– Istočno Sarajevo (23.05.).

Ukljucite se!

Budite aktivni!

Ovo je životno pitanje nas, naše djece, naših porodica!

Ovo životno pitanje je NAŠA, i samo NAŠA obaveza da ga rješavamo unutar institucija.

NIKO ga neće rješavati u ime nas!

NE MOŽE nam neko drugi biti kriv ukoliko ne budu donesena KVALITETNA prava.

SVI MI DANAS, lica s invaliditetom i organizacije, smo odgovorni – kakvo SUTRA gradimo svim drugim licima s invaliditetom, koja se na žalost rađaju svaki dan,…

VJERUJEM, da lica s invaliditetom 2030. godine, nece primati na svojim racunima 100 KM!

Tu “uplatnicu danas pišemo”!

M I !!!

Razgovarala sam s mnogim liderima pokreta lica s invaliditetom Republike Srpske, iz republičkih i lokalnih organizacija i mogu reći da smo svi vrlo, vrlo sličnih stavova o tome, kako ćemo nastaviti ovaj proces zagovaranja!

Na tome, svima javno, zelim reci hvala.

Samo da još ostanemo istrajni i dosljedni našim stavovima i obećanjima!!!

 

Danas, 20. 05. 2019.u Bijeljini, odrzana 3. Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zastiti, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zastite.

KOLOSI, bijeljinski Odbor organizacija lica s invaliditetom je predstavio prijedloge izmjena predloznog Nacrta u cilju kvalitetnije legislative u interesu korisnika prava.

Naredna Javna rasprava je sutra,

21. 05. 2019. u Doboju.

Danas, 21. 05. 2019.u Doboju, odrzana 4. Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zastiti, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zastite.

Organizacija lica s invaliditetom, među kojima i Članice Saveza, učestvovali u Javnoj raspravi.

Predstavili su prijedloge izmjena predloznog Nacrta u cilju kvalitetnije legislative u interesu korisnika prava.

Naredna Javna rasprava je 23. 05. 2019. u Istčnom Sarajevu.

 

Juce je, 23. 05. 2019. u Istocnom Srajevu, odrzana i 5. Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zastiti.

Jos uvijek se mogu dostaviti prijedlozi na adresu Ministarstva zdravlja i socijalne zastite.

Naredni dani su kljucni!

 

Da se podsjetimo….
21. 05. 2019. u Doboju, odrzana, (jedna od pet) Javna rasprava povodom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zastiti…
Cekamo sumiranje prijedloga koje su dostavile mnoge organizacije lica s invaliditetom u Republici Srpskoj.
Pohvale za aktivizam svim kolegicama i kolegama!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *