Хуманост на дјелу за Дејана Четића (32) из Приједора

Тридестдвогодишњи Дејан Четић из Приједора због тешке болести од рођења је непокретан и везан за кревет. Због ситуације у којој се налази у потпуности је зависан о члановима породице, који брину о њему.

Дејану и његовој породици свака помоћ је добродошла. Захваљујући Оптима групи, а посредством Савеза “МеНеРаЛи”, петочланој породици Четић уручени су опрема и кућни апарати вриједни 1.000 КМ.

Живот Дејана Четића од рођења је борба. Због мултипле склерозе, од које болује, никад није стао на ноге.

Осима тога, дијагностикован му је Вестов синтром епилепсије, интроцефалус и атрофија мишића.

Никада није могао да жваће храну, нити да говори. Непокретан и везан за кревет, живи захваљујући свакодневној њези својих најближих. Отац Горан и мајка Адиха његов су највећи ослонац.

– Тешко је болестан. Ту је са нама. 24 сата се бринемо о њему супруг и ја. И сестра је уз њега. Она је тренутно у школи. Није једини, тешко јесте, нон стоп смо уз њега, увијек неко мора бити присутан с њим. Дејан је рођен прије времена. Љекари су се борили да мене спасу, а њега су оштетили у породу. Као што видите, не говори, не хода, не прати очима – истиче Дејанова мајка Адиха Четић.

Породици Четић стигла је помоћ Оптима групе, у оквиру њихове хуманитарне кампање под називом “Стварамо здраве навике”.

Вриједну донацију у виду шпорета, нутри булета, блендера, али и пелена, постељине и осталих потрепштина, породици су уручили представници приједорског Удружења родитеља дјеце са по тешкоћама у развоју “Невен”.

– Вриједност донације је 1.000 КМ. Ја сам са мајком контактирала и она ми је рекла шта је најнеопходније за овакво дијете које не може ни да сједи, ни да само жваће, нити да једе чврсту храну. Ми смо управо из тог разлога узели оно што је најпотребније – навела је Весна Берић, предсједница Удружења “Невен”.

Како каже Адиха Четић, ова донација од великог је значаја, јер се Дејановом болешћу породица бори сама.

Како истичу из “Невена”, захваљујући Оптима групи, рад удружења која пружају помоћ оваквим случајевима, увелико је олакшан.

– Они су једини и први, који су се сјетили сами да издвајају један проценат од својих прихода и да га додјељују најугроженијим групама, и то континуирано, без наших потреба да одлазимо и тражимо помоћ. И поред свих апела, већина врата нам буду затворена – додаје Берића.

Прије породице Четић, помоћ Оптима групе до сада је добило 66 породица, припадника најугроженијих друштвених група у Републици Српској.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *